Гинекология и репродуктивна медицина


Между 360 и 500 хиляди души у нас не знаят дали имат репродуктивен проблем, а в случай, че имат такъв – не са наясно към кого да се обърнат.

А повече от пет години минават преди двойките с репродуктивни проблеми да имат дете, това сочат данните от проучване, направено в периода 13 август – 2 септември, обхванало 1070 души.

То е инициирано от на Фондация “Искам бебе” и Сдружение “Зачатие” и е проведено в интернет.

53,6% от анкетираните имат репродуктивни проблеми в момента, като няма значение дали са мъже или жени.

Средната възраст, на която двойките разбират за проблема си, е 28,9 години, като почти 59% от тях са се сдобили с дете след инвитро процедура, 16% са се подложили на терапия, а 8,9% са разчитали на забременяване по естествен път.

Над 1%, което е около 30 хиляди души са опитвали да решат проблема си по пътя на самолечение, а 4% от запитаните са посочили като причина за репродуктивните си трудности психологически причини, допълва БТА.

В Европа и света репродуктивната медицина е достигнала изключително високо ниво на успеваемост и лечение на повечето основни причини за този вид дисфункция.Според Световната здравна организация, основните здравословни проблеми, които са причина за женското безплодие са няколко и те подлежат на до 90% пълно излекуване при провеждане на адекватно и навременно лечение.

  • Тръбно-перитониално безплодие (при 50-60% от случаите);
  • Ендометриоза (около 40-60%);
  • Ендокринни нарушения (30-40%);
  • Маточна патология (15-20%);
  • А при 60-70% случаите се съчетават няколко от гореизброените причини.

Най-предпочитаните клиники за репродуктивно здраве и гинекология са във Германия, Швейцария и Израел. Напоследък се наблюдава и тенденция към засилване на интереса на български пациенти към клиниките в Турция, което се дължи на изключителната модернизация и високото качество на предлаганите услуги в нашата съседка.